Επιστολή της γυναικείας ομάδας του Εθνικού προς την ΚΟΕ για το πρωτάθλημα της Α’ γυναικών

Η επιστολή του γυναικείου τμήματος του Εθνικού Πειραιώς προς την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας:

Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδρε,  μέλη του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΕ.

Επειδή διαβάζουμε όλοι, από τις πληροφορίες που αντλούμε από τα ΜΜΕ, σχετικά με τις προθέσεις της Ομοσπονδίας μας για την συνέχιση ή μη των Εθνικών Πρωταθλημάτων της Α1, επιθυμούμε να σάς ενημερώσουμε κατά τα κατωτέρω, σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, την γυναικεία ομάδα του σωματείου μας.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι  “η ομοσπονδία προκειμένου να επανεκκινήσει τον χώρο θα διεξαγάγει πρωταθλήματα ανάγκης ή Πρωταθλήματα ώθησης.” . Επίσης διαβάζουμε ότι “ Η εκτίμηση της ομοσπονδίας είναι ότι όλοι οι σύλλογοι θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα ειδικών συνθηκών το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Ιούλιο και αν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

Σύμφωνα όμως με την από 21/4/20 απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΟΕ σχετικά με την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης των αθλημάτων της, σ’ ότι αφορά τα πανελλήνια πρωταθλήματα (όπως αναρτήθηκε σε δελτίο τύπου της ΚΟΕ) ….   “Σε κάθε περίπτωση, για τα πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης, θα ζητηθεί η γνώμη των Σωματείων που μετέχουν”.

Επειδή, μέχρι σήμερα, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας από την Ομοσπονδία, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

  1. Ήδη έχουν αναχωρήσει για την πατρίδα τους οι δύο ξένες παίκτριες που είχαμε στο δυναμικό μας (χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επανόδου τους), με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αρνητικά η δυναμική τής ομάδας μας για την συνέχεια,

2) Αρκετές από τις εναπομείνασες παίκτριές μας έχουν ήδη προγραμματίσει επαγγελματικές δραστηριότητες για τον μήνα Ιούλιο (εκτός Αττικής), πράγμα που σημαίνει αυτομάτως την αδυναμία τους να παραμείνουν για τους λοιπούς αγώνες πρωταθλήματος. Ο χρόνος δε δέσμευσής τους με την ομάδα μας θα έχει παρέλθει. Οι δύο ανωτέρω επισημάνσεις που θέτουμε υπόψιν σας, συνιστούν αλλοίωση του πρωταθλήματος σε ότι αφορά την μέλλουσα δική μας δυναμική και πιθανή κατάταξη και, τέλος ,

3)  Έχει ήδη περάσει ικανότατος χρόνος από την βίαιη διακοπή του αγώνα ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΝΟΓ (31/1/2020, κολυμβητήριο ΑΝΟΓ, 1η αγωνιστική Ομίλου Β΄φάσης) και τα αρμόδια όργανα της ΚΟΕ δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση σχετική με την τύχη του αγώνα. Υπό την τελευταία δε αυτή κατάσταση, και όσο αυτή παραμένει εκκρεμής, σε καμία περίπτωση δεν προτιθέμεθα να ξεκινήσουμε πλέον κανένα αγώνα εφ΄όσον δεν έχει κατακυρωθεί ο πίνακας κατάταξης της Β΄φάσης οριστικά. Η τελική δε κατάταξη, ακόμη κι αν δεν συνεχιστεί για οποιονδήποτε λόγο το πρωτάθλημα θα πρέπει, για λόγους ασφαλείας δικαίου, να περιλαμβάνει το αποτέλεσμα του άνω αγώνα όπως αυτό θα έχει κριθεί από τα δικαιοδοτικά σας όργανα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τα έως τώρα δεδομένα από λοιπές χώρες αλλά και δεδομένα από άλλα αθλήματα εγχώριων διοργανώσεων, προτείνουμε:

  1. Την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, την κατοχύρωση της βαθμολογίας από την θέση 3 και κάτω και την διεξαγωγή μόνο των αγώνων των θέσεων 1-2 (που έχουν αγωνιστικό ενδιαφέρον -και μόνο εφ΄όσον το επιθυμούν οι ομάδες αυτές) καθώς και την διεξαγωγή των ηλικιακών πρωταθλημάτων στους χρόνους που έχετε κατ΄εκτίμηση προσδιορίσει.
    1. Την διεξαγωγή final 4 κυπέλου με εθελοντική συμμετοχή ή διεξαγωγή μόνο τελικού για την ανάδειξη κυπελλούχου.

Εναλλακτικά προτείνουμε: Την διεξαγωγή μίας Summer League (γυναικών ή/και ανδρών), διαρκείας δύο (2) εβδομάδων περίπου (εκτιμώμενος χρόνος το διάστημα από 15 έως 30 Ιουλίου), με ελεύθερη συμμετοχή, ελεύθερο ρόστερ παικτών, άνευ βαθμολογικής σημασίας και με παιχνίδια ανά 2 ή 3 ημέρες (αναλόγως των συμμετοχών).

Τα οφέλη από την εναλλακτική αυτή πρόταση θα είναι η ασφαλής επανέναρξη και η ομαλή αγωνιστική προσαρμογή, η χρησιμοποίηση απεριόριστων παικτών (πράγμα που θα συνεπάγεται ενδιαφέρον, δοκιμές, άνεση παικτών στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις αλλά και ανοχή σε περιπτώσεις μη συμμετοχής λόγω της πανδημίας). Αυτό θα συνιστά ένα «πρωτάθλημα» ώθησης που θα σηματοδοτεί και την δυνατότητα καλοκαιρινής «προώθησης» του αθλήματος, με ευκολότερη διαχείρισης των οικονομικών κάθε ομάδας, την αποφυγή τραυματισμών αθλητών (ένεκα της ομαλότερης ένταξης στην προπόνηση), ευκολότερη οργανωτική διαχείριση (σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας), ευκολότερη διαχείριση των προπονήσεων των Εθνικών ομάδων,  καλύτερη και ασφαλέστερη προετοιμασία των ομάδων (ενόψει της νέας χρονιάς), ευελιξία στην διαχείριση των ημερομηνιών (μπορεί να γίνει αμέσως μετά το κύπελλο ή και οι τελικοί του πρωταθλήματος) κ.α.

Η διοργάνωση μίας τέτοιας «ευέλικτης» Summer League θα σημαίνει επίσης μία «αναίμακτη» βαθμολογία, χωρίς άδικο συναγωνισμό λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει και έχουν αλλοιώσει το αγωνιστικό πρόσωπο των ομάδων.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εφ΄όσον η ομάδα μας το δικαιούται, θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι προτιθέμεθα να λάβουμε μέρος στην επόμενη Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Κολοβός

Υπεύθυνος γυναικείου τμήματος υδατοσφαίρισης

ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΦΠΦ

Τελευταία Νέα
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το γυναικείο τμήμα πόλο του Εθνικού έκανε τα πρώτα του βήματα, όταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία (τότε ΕΚΟΦ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τις γυναίκες στα εθνικά πρωταθλήματα.

Followour Journey

© Copyright Ethnikos Women Water Polo