Η Ιστορία μας

ΕΘΝΙΚΟΣ

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το γυναικείο τμήμα πόλο του Εθνικού έκανε τα πρώτα του βήματα, όταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία (τότε ΕΚΟΦ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τις γυναίκες στα εθνικά πρωταθλήματα.
Το τότε δεν θυμίζει σε τίποτα το παρόν, καθώς το άθλημα σε γυναικείο επίπεδο ήταν ένα άγνωστο πεδίο στον ελληνικό υγρό στίβο, ενώ ο Εθνικός απέκτησε αθλήτριες υδατοσφαίρισης, οι οποίες προέρχονταν από το κολυμβητικό τμήμα. Το σκουφάκι ήταν πάντοτε βαρύ, διότι στους άνδρες ο Εθνικός Πειραιώς ήταν ήδη «Αυτοκράτορας». Έτσι, οι γυναίκες του συλλόγου κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα όταν το άθλημα άρχισε να αναπτύσσεται και το 1988 ήρθε η πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η Ιστορία μας

Σούλα Βογιατζή, Μαίρη Βούλγαρη, Τένια Βούλγαρη, Δώρα Ιωαννίδου, Ειρήνη Μαυρίδου, Ελένη Φούντα, Ντίνα Μαυρίδου, Άννα Χατζηγεωργάκη, Εύη Βαραμέντη, Βαρβάρα Φελλά, Βίκυ Γαλάτη, Υρώ Κοντοκοντή, Παναγιώτα Ζυμαράκου, Μαρία Δεμιράκου, Δήμητρα Κατόγλου είναι μερικά από τα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις κατακτήσεις του 1988, 1990 και 1992, με τον Αργύρη Κεχαγιά να είναι εκ των αρχιτεκτόνων των επιτυχιών, ενώ χρέη εφόρου είχε η Ντίνα Ζουμπουλίδου.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Εθνικός από τις καταβολές του αθλήματος υπήρξε τροφοδότης της Εθνικής ομάδας γυναικών, με στόχο να επαναληφθεί αυτό στο άμεσο μέλλον.

οι καλύτερες στιγμές μας

Αναμφίβολα, σημαντικότερη επιτυχία του γυναικείου τμήματος του Εθνικού Πειραιώς ήταν η ημέρα που έγινε «Αυτοκράτορας» της Ευρώπης, με την κατάκτηση του ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ το 2010, επικρατώντας σε διπλό τελικό της Χάντι Μανσίσκ, με το τρόπαιο να έρχεται στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Όταν ο Εθνικός έγινε
«Αυτοκράτορας» της Ευρώπης

Τότε, στο ρόστερ της ομάδας του Κουν Πλασμάιερ και του Νίκου Μπαμπάνα ξεχώριζε η μυθική πολίστρια από την Ολλανδία Ίφκε Φαν Μπέλκουμ, ενώ στο ρόστερ βρίσκονταν σημαντικά ονόματα όπως η Κατερίνα Οικονομοπούλου, Μαρία Τσουρή, Εύη Τετζαλίδου, Κέλλυ Μπίσμπα, Στέλλα Αρώνη, Νίκη Κουγιουμτζή, Χριστιάννα Καρολόγου, Μαρίνα Κανέτι, Σοφία Ιωσηφίδου, Μπαλωμενάκη Μαρία, Τριβουλίδου Σοφία και Πλούμη Μαρκέλλα.
Το φθινόπωρο του 2017 το γυναικείο τμήμα του Εθνικού Πειραιώς έκανε ολοκληρωτική επανεκκίνηση, καθώς με την είσοδο του Δημήτρη Κολοβού ο «Αυτοκράτορας» ξεκίνησε να λειτουργεί σε επαγγελματικό πλαίσιο και εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο «Αυτοκράτορας» απέκτησε έμπειρες και ταλαντούχες αθλήτριες και πέτυχε σε απόλυτο βαθμό τον στόχο της σεζόν 2017-2018 που ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης και της ευρωπαϊκής εξόδου, ενώ ο Εθνικός Πειραιώς φρόντισε να ρίξει προειδοποιητική «βολή» στους ημιτελικούς των Play Off της Α1 κατηγορίας γυναικών, όταν απέσπασε μέσα στην έδρα του ισοπαλία από την ιδιαίτερα ισχυρή και παραδοσιακή δύναμη στο πόλο, Βουλιαγμένη, με τον κόσμο του «Αυτοκράτορα» να δίνει βροντερό «παρών» στο συγκεκριμένο παιχνίδι και την ιαχή «Εθνικός» να ακούγεται ξανά ύστερα από χρόνια, όπου το τμήμα δεν είχε κάνει το βήμα παραπάνω και αρκούνταν στην 4η θέση του πρωταθλήματος.
Σήμερα, με την αρωγή του Δημήτρη Κολοβού, ο Εθνικός Πειραιά έχει αλλάξει επίπεδο και συγκαταλέγεται δικαίως στις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ευρωπαϊκές ομάδες, έχοντας διοργανώσει ευρωπαϊκές διοργανώσεις στον Πειραιά με απόλυτη επιτυχία, δεχόμενος φυσικά τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN). Παράλληλα, το δεύτερο πανευρωπαϊκό «αστέρι» στο σκουφάκι της γυναικείας ομάδας ήρθε τον Μάρτιο του 2022, όταν οι «κυανόλευκες» κατέκτησαν το LEN TROPHY, ύστερα από διπλό τελικό και δύο νίκες επί της Ντουναουϊσβάρος, σε ένα βράδυ που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει, καθώς γράφτηκε ιστορία και το όνομα ΕΘΝΙΚΟΣ ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη ξανά, μετά το 2010!
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το γυναικείο τμήμα πόλο του Εθνικού έκανε τα πρώτα του βήματα, όταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία (τότε ΕΚΟΦ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τις γυναίκες στα εθνικά πρωταθλήματα.

Followour Journey

© Copyright Ethnikos Women Water Polo